شبکه های اجتماعی: اینستاگرام تلگرام

ذهن آگاهی

 | تاریخ ارسال: 1399/10/25 | 
ذهن آگاهی  (mindfulness)
ذهن آگاهی یا حضور ذهن، به معنای آگاهی از افکار، رفتار، هیجانات و انگیزه‌ها است. به طوری که بهتر بتوانیم آن‌ها را مدیریت و تنظیم کنیم. به عبارت دیگر ذهن آگاهی به معنای توجه کردن به شیوه‌ای خاص است و متمرکز بر لحظه ی  حال می باشد و تلاش دارد شخص را از گذشته و آینده به سوی حال بیاورد.
ذهن آگاهی به ما می‌گوید که انسان برای آرامش و دور کردن نگرانی‌ها و اضطراب‌ها، لازم است تا با جریان مستمر و لحظه به لحظه زندگی رابطه‌ای عمیق و واقع گرایانه برقرار کند. نمود عملی این مفهوم را برخی با تمرین‌هایی همراه با تمرکز و دقت کردن به حواس پنجگانه در درک عمیق و با آرامش لحظه‌ها و لذت‌ها توصیه می‌کنند.
چند پیشنهاد در مورد فعالیت های ذهن آگاهی مناسب برای کودکان:
۱-  توصیف احساسات:
با کودک در یک دایره بنشینید و از وی بخواهید احساسات مختلف را توصیف کند. وقتی عصبانی هست، خوشحال هست یا نگران هست، چه حسی دارد؟ شما می توانید به او پیشنهاد دهید تا احساسات خود را به عنوان رنگ یا نوع آب و هوا تجسم کند. مثلا هر وقت احساس بد داشت آن را مشاهده کند و  آن احساس خود را مثل ابری که در حال گذر است نگاه کند.
 
۲- حلقه گوش دادن:
کودک خود را به سفری کوتاه یا یک پارک محلی و یا به طبیعت ببرید. در یک دایره بنشینید و از کودک بخواهید صداهای مختلف را گوش دهد و زمانی که صدایی را شنید، دست خود را بالا ببرد.
۳- کیسه بافت های متفاوت:
مجموعه ای از اشیاء با اشکال و بافت های مختلف را درون یک کیسه قرار دهید. به کودک کمک کنید تا یکی از اشیاء را در دست بگیرد و آن را احساس کند و برای شما توضیح دهد( بدون اینکه به آن نگاه کند).
۴- آرامش یا تجسم هدایت شده :
به کودک کمک کنید تا روی زمین و روی تشک های راحت دراز بکشد. او را از طریق یک تمرین آرامش بخش( به عنوان مثال تمرکز روی تمام عضلات خود ) یا داستان تجسمی (به عنوان مثال تصور کند که در یک ساحل دراز کشیده است ) هدایت کنید.
 
۵- نفس کشیدن ذهن:
روش های مختلفی برای تمرین تنفس ذهن با کودکان خردسال وجود دارد. بهتر است با برخی از تکنیک ها ترکیب شود مثلا هنگام تنفس هنگامی که با یک دست می شمارید، دست دیگر را روی شکم کودک قرار دهید تا متوجه ورود و خروج هوا شود.
۶- اسکن بدن:
یکی از تمرینات ذهن آگاهی دیگر این است که، به کودک بگویید در جایی بنشیند و به صورت ذهنی بدن خود را اسکن کند. یعنی از فرق سر تا انگشتان پا بررسی کند و فقط مشاهده گر حس بدن خود باشد.
۷- سپاس ذهن آگاهی:
وقتی اتفاق خوبی برای او می افتد، توقف کند و سپاس بگوید.
۸ - ذهن آگاهی مهربانی با خود:
کودک خود را در آغوش بگیرد و از خود سپاس گذار باشد و نسبت به خود مهربان باشد.
نجمه صیام پور
روانشناس و درمانگر