شبکه های اجتماعی: اینستاگرام تلگرام

قهر زن و شوهر

 | تاریخ ارسال: 1399/5/13 | 
یکی از رایج ترین عکس العمل های افراد به خصوص زوجین در ارتباط با یکدیگر و در مواقعی که ناراحت می شوند و یا خواسته و انتظاراتشان برآورده نمی شود، متاسفانه رفتار قهر کردن است!!!
انسان ها به صورت طبیعی به دنبال برآورده شدن نیازها و خواسته هایشان هستند و هرگاه نیازهای انسان برآورده شود احساس خشنودی می کند و برعکس هر وقت دچار ناکامی یا شکست در برآورده شدن نیازهایش شود، احساس نارضایتی و ناخشنودی می کند. و به طور فطری تلاش می کند تا به خواسته ها و در نهایت به خشنودی برسد. در این راستا، اصولا"رفتارهای متفاوتی از انسان ها سر می زند، و تفاوت انسان ها نیز در همین رفتارها و عکس العمل ها نمود پیدا می کند.
گاهی این رفتارها موثر بوده و تلاش فرد ثمر بخش بوده و به احساس خشنودی منتهی می گردد و گاهی رفتار انتخابی افراد موثر واقع نشده و بر احساس ناخشنودی افراد دامن زده می شود.
یکی از رفتارهایی که با قاطعیت می توان گفت، نتیجه معکوس در کسب خشنودی دارد، قهر کردن است. بسیاری از افراد به دنبال برآورده شدن خواسته یا نیاز و یا انتظاراتشان، تصمیم می گیرند با ابزاری هم چون قهر کردن به هدفشان برسند، شاید در گذشته این ابزار توانسته آنها را به هدفشان در بعضی موارد برساند، و همین امر آنها را تقویت کرده و ترغیب نموده که برای دفعات بعد نیز از این ابزار استفاده کنند!! ولی به جرئت می توان گفت این رفتار همیشه نتیجه بخش نیست و از همه مهمتر این که در زمان هایی که فرد با استفاده از این رفتار به هدف خود رسیده است، اگر بررسی دقیق و همه جانبه ای را انجام دهد، متوجه می شود که، در ازای این رفتار امتیازهای دیگری را از دست داده است.
مهم ترین امتیازی که از دست داده می شود، کم رنگ شدن صمیمیت بین دو نفر خواهد بود که منجر به سست شدن رابطه دو نفر خواهد گردید.
همین یک مورد کافی است که سرآغازی باشد برای ورود مشکلات بعدی.
 کسی که قهر می کند، یعنی مهارت گفتگو و مذاکره، مهارت همدلی و مشورت، مهارت حل مسئله، مهارت مدیریت هیجان را ندارد، یعنی با قهر خود بیان می کند من فردی ناتوان هستم، نمی توانم راه های دیگر را برای رسیدن به خواسته هایم امتحان کنم، لطفا" به من ترحم کنید، به من توجه کنید، و بدون این که من زحمتی متقبل شوم، کاری کنید من به خواسته هایم برسم!!!!
حالا خودتان قضاوت کنید، آیا چنین فردی می تواند به عنوان یک دوست یا همراه و همسفر زندگی، مورد قبول و اعتماد کسی باشد؟
قطعا" چنین برداشتی از شخصیت یک انسان، نتایج مثبتی در برنخواهد داشت. با خود کمی تفکر کنید، ببینید برای رسیدن به خواسته های خود، آیا استفاده از ابزار قهر کردن با توجه به ایجاد نگرش بالا ارزش دارد یا خیر؟ قهر یک رفتار کنترلگرانه است، بدین معنی که، فرد با استفاده از این ابزار قصد دارد دیگری را وادار به کاری که مد نظر خودش است بنماید. قهر یک نوع از انواع پرخاشگری محسوب می شود و جزء رفتارهای پرخاشگرانه می باشد.
اصولا" افرادی که مهارت های ارتباطی و حل مسئله را بلد نیستند و اعتماد به نفس پایین دارند از این ابزار استفاده می کنند، بنابراین باید به آنها آموزش داده شود تا مهارت هایی را کسب کنند و برای رسیدن به خواسته هایشان از روش های دیگر استفاده کنند و این یعنی می توان با کمی صبر و حوصله و آموزش این مهارت ها را کسب کرد. اگر در زندگی زیاد قهر می کنید امیدوار باشید که اگر خودتان بخواهید می توانید از این عادت ناخوشایند رهایی یابید.
اصولا" هر رفتاری که تقویت شود، بیشتر بروز می کند، و این یک اصل می باشد. بنابراین می توانیم نتیجه بگیریم، در افرادی که زیاد قهر می کنند، حتما" تقویت اتفاق افتاده است، یعنی قهر برای آنها پیامد مثبتی داشته، و آنها تصمیم گرفته اند از این رفتار به عنوان یک ابزار مناسب برای خودشان استفاده بنمایند.
برای این که این تقویت از آنها گرفته شود، نقش دیگران در برابر این افراد بسیار پر رنگ و مهم می باشد، در ارتباطات ، به خصوص در ارتباطات زوجین، نقش همسر بسیار مهم است.
فقط کافیست، رفتار قهر کردن همسرتان، به تقویت منجر نشود. یعنی همسری که قهر می کند، به خواسته اش نرسد!
باید قاطعانه به همسر خود بگویید: من آماده ام بنشینم با تو صحبت کنم، حرف های همدیگر را بشنویم و مذاکره کنیم و در مورد خواسته ها و انتظاراتمان صحبت کنیم، مشکلاتمان را بررسی کنیم و به راه حلی مشترک برسیم، در این صورت من می توانم به تو و خواسته هایت توجه کنم و حرف هایت را بشنوم، غیر از این باشد، من نمی توانم کاری برایت انجام دهم. اگر خواسته ای داری می توانیم در موردش مذاکره و گفتگو کنیم، با قهر کردن و این گونه رفتار کردن، هیچ شانسی برای تو وجود نخواهد داشت، و من هرگز نمی توانم این گونه به تو و انتظارات تو توجه کنم.
 
بدین طریق قاطعانه عنوان می کنید که تنها راه شنیده شدن و کسب توجه، مذاکره و حل مسئله است، و با قهر کردن نتیجه ای عاید فرد نخواهد شد. و شرط اصلی هم این است که هرگز تسلیم نشوید و تا وقتی که فرد مستقیم وارد مذاکره و گفتگو نشده تسلیم خواسته هایش نشوید.
اگر همیشه این گونه با قاطعیت رفتار کنید، طرف مقابلتان، متوجه می شود که با قهر کردن نتیجه و پیامد مثبتی عایدش نخواهد شد، و اگر می خواهد شنیده شود و به خواسته هایش برسد باید از قهر کردن دست بردارد و از ابزارهای دیگر استفاده نماید.
بنابراین، در یک رابطه وقتی رفتار نادرستی شکل می گیرد، نقش هر دو طرف رابطه مهم است، لذا سعی کنید سهم خودتان در شکل گیری رفتار نادرست، را شناسایی کنید و به همان اندازه در خودتان تغییر ایجاد کنید، مطمئن باشید تغییر مثبت در رفتار شما، نتیجه بخش خواهد بود و طرف مقابلتان نیز تغییر خواهد کرد.
نکته مهم این که هرگز تصمیم نگیرید در دیگری تغییر ایجاد کنید، بلکه با خود بگویید من باید سهم خودم را شناسایی کنم و کافیست به همان اندازه ی سهم خودتان در خودتان تغییر ایجاد نمایید، این رمز موفقیت خواهد بود.
تغییر از من، باید شروع شود نه دیگری.